Rodzinny Dzień Dziecka z Fundacją PZU

Wspaniałe słońce, piękne otoczenie, mnóstwo uśmiechu, moc atrakcji. W takim klimacie odbył się piknik z okazji Dnia Dziecka, który zorganizowała Fundacja PZU. Udział wzięły w nim dzieci pracowników PZU oraz podopieczni różnych organizacji z województwa mazowieckiego. Wydarzenie wspierali nasi wolontariusze z rodzinami. Ludowa Altana w Rozalinie w niedzielę, 10 czerwca, stała się miejscem pełnym energii i pozytywnych emocji. Wszędzie słychać było głośny śmiech towarzyszący niekończącym się atrakcjom. Największą popularnością cieszyły się stanowiska z alpakami i psami, które na co dzień uczestniczą w zajęciach terapeutycznych dla osób niepełnosprawnych. Podekscytowanie wśród najmłodszych wzbudzała też możliwość skorzystania z konnej przejażdżki. W atmosferę dobrej zabawy weszły dzieci, ale dorośli wyglądali na równie mocno zaangażowanych.

Cieszymy się, że Wolontariat Rodzinny spotyka się z zainteresowaniem pracowników PZU. Dostrzegają oni ogromny walor w pomaganiu wraz z całą swoją rodziną. Dzięki organizowanym przez nas wydarzeniom mogą łączyć miłe spędzanie czasu razem ze swoimi rodzinami, a zarazem niesienie pomocy innym – mówi Jolanta Zabarnik-Nowakowska, Prezes Zarządu Fundacji PZU.

Liczne atrakcje zapewnione na pikniku przyczyniły się do bardzo pozytywnego odbioru niedzielnego wydarzenia. Szpital dla pluszaków, fotobudka, malowanie twarzy, skręcanie baloników, bańki mydlane, animacje plastyczne, strzelnica łucznicza, wspólne grillowanie – to połączyło uczestników Rodzinnego Dnia Dziecka z Fundacją PZU.

A co o wydarzeniu mówią sami wolontariusze?

Dzień Dziecka był dla nas wyjątkowym przeżyciem :) Myślę, że głównie za sprawą ciepłej, rodzinnej atmosfery oraz świetnej organizacji całego wydarzenia. Nie czuło się podziału na wolontariuszy i gości. Wspólnie głaskaliśmy alpaki, „ujeżdżaliśmy” kucyki i delektowaliśmy się watą cukrową. Dzieciaki były zachwycone atrakcjami i swoją odpowiedzialną rolą, wręcz miały niedosyt pomagania. Sądzę, że była to dla nich cenna lekcja. Miłym akcentem były też upominki na zakończenie, które pozwolą na dłużej zachować wspomnienia :) Jeszcze raz serdecznie i gorąco za wszystko dziękujemy! Oby jak najwięcej takich akcji!

Asia Kołakowska, Biuro Operacji Majątkowych

Bardzo dziękuję za niedzielne wydarzenie. Było bardzo fajnie, nawet nie wiem kiedy minęły te 4 godziny, a dzieciom i tak było mało :) Super inicjatywa, podpisuję się obiema rękami i chętnie wezmę w niej udział kolejny raz :) Bardzo ważne jest, aby od małego „zaszczepiać” w dzieciach akceptację do ludzi z różnymi niepełnosprawnościami i pokazać, że razem można spędzić fajnie czas :) Nie tylko o tym mówić, ale i tego doświadczać ;) Katarzyna Bednarska, Obszar Sprzedaży Mazowiecki Północ AW Wolontariat rodzinny to wspaniała inicjatywa ucząca dzieci obycia i integracji/uwrażliwienia na potrzeby i zachowanie rówieśników/osoby z niepełnosprawnością. Dla samych wolontariuszy, którzy są rodzicami dzieci niepełnosprawnych, to dobra okazja do spotkania się z innymi rodzicami/opiekunami dzieci niepełnosprawnych w celu wymiany doświadczeń, wzajemnego wsparcia. Spotkanie było bardzo owocne i ciekawe. Uśmiech dzieci bezcenny :) Jestem za organizacją tego typu spotkań w większej ilości w ciągu roku.

Piotr Grzeszczak, Biuro Zdalnej Obsługi Klienta

Dziękuję, za to że moja rodzina mogła spędzić tak miło czas i zarazem troszkę pomóc, teraz wiem, że żadne z nas nie będzie miało najmniejszych barier w nawiązywaniu kontaktów i pomaganiu tym bardziej potrzebującym :)

Renata Burzyńska, Biuro Rachunkowości

Chyba jeszcze nie uczestniczyłam w imprezie tak dobrze zorganizowanej. Logistyka, ilość atrakcji, pokazów, nawet pogoda jak na zamówienie – rewelacja. Niesamowite wrażenia :) Dla mnie i mojego męża rodzinny wolontariat to nie tylko szansa pomocy potrzebującym, to również dzięki aktywnemu zaangażowaniu w pomoc najmłodszych członków rodziny, idealna okazja, by nauczyć nasze dzieci wrażliwości na potrzeby innych - zgodnie z przysłowiem „czym skorupka za młodu ..” Dziękujemy Fundacji PZU za możliwość uczestniczenia w takich projektach.

Katarzyna Rogaczewska, Biuro Nieruchomości

Impreza na Dzień Dziecka szalenie nam się podobała. Była świetnie zorganizowana, a atrakcji dzieci miały całe mnóstwo. Trochę nam tylko żal, że tak szybko się skończyła. Dlatego poprosimy o więcej! Możemy pomagać więcej! :) A za ostatnią imprezę DZIĘKUJEMY!!!

Agnieszka Foltyn, Biuro Produktów Masowych

Wypowiedzi wolontariuszy potwierdzają też słowa płynące ze strony zaproszonych gości:

W imieniu dzieci i rodziców z SP 327 w Warszawie, serdecznie dziękuję za zaproszenie na niedzielny piknik. To był fantastycznie spędzony czas. Cudowne miejsce, atrakcje, atmosfera. Dziękujemy.

Beata Niewiarowska, Przewodnicząca Rady Rodziców

Bardzo serdecznie dziękuję za przyjęcie naszych rodzin 10 czerwca podczas imprezy organizowanej przez Państwa z okazji Dnia Dziecka. Wszyscy byli bardzo, bardzo zadowoleni i dziękowali, że mogli wziąć udział w tym spotkaniu.

Małgorzata Dońska-Olszko, Dyrektor Szkoły Podstawowej Specjalnej nr 327