Wyniki konkursu „Niepodległa 2018. Fundacja PZU z Kulturą”

Zakończyła się tegoroczna edycja konkursu dotacyjnego Fundacji PZU na dofinasowanie organizacji społecznych w zakresie działań edukacyjno-kulturalnych.

Narodowe Święto Niepodległości to jedno z najważniejszych świąt państwowych. Przypadająca w 2018 roku setna rocznica odzyskania przez Polskę niepodległości to niepowtarzalna okazja do podjęcia działań edukacyjno-kulturalnych mających na celu kształtowanie wrażliwości, postaw patriotycznych oraz pogłębienie wiedzy o dziejach Polski.

Z tego względu Fundacja PZU zdecydowała o włączeniu się we wspólne świętowanie 100-lecia polskiej niepodległości i uruchomiła konkurs zatytułowany „Niepodległa 2018. Fundacja PZU z Kulturą”. Celem konkursu jest zwiększenie dostępu do szeroko pojętej kultury poprzez umożliwienie dzieciom i młodzieży z obszarów wiejskich i małych miejscowości (do 30 tysięcy mieszkańców) udziału w interesujących i rozwijających wyjazdach, połączonych z towarzyszącymi im cyklicznie warsztatami edukacyjnymi oraz zwiększenie ich wiedzy na temat dziedzictwa kulturowego na poziomie lokalnym, a także ogólnopolskim.

W tym roku wniosek o dotację konkursową powinien zawierać elementy pogłębiające wiedzę uczestników dotyczącą odzyskania niepodległości. Szczególnie wysoko oceniane były projekty, które poza podstawowymi celami konkursu uwzględniały poznanie dorobku i osiągnięć Polski i Polaków w XX i XXI wieku w różnych dziedzinach życia społecznego, ekonomicznego i kulturalnego.

Dzięki przyznanym przez Fundację PZU dotacjom dzieci i młodzież w wieku szkolnym będą mieli możliwość obcować z tzw. kulturą wysoką poprzez atrakcyjne wyjazdy do instytucji kultury m. in. do teatru, filharmonii, opery, muzeum czy galerii sztuki. Wyjazdy do instytucji kultury umożliwią kontakt z niedostępną na co dzień twórczością artystyczną, która pozytywnie wpłynie na rozwój nowych pasji, jak również na rozumienie i postrzeganie świata.

W tegorocznej edycji otrzymaliśmy 111 wniosków. Projekty oceniała 2-osobowa Komisja Konkursowa złożona z przedstawicieli Fundacji PZU. Dotacje przyznano 28 organizacjom.

Poniżej przedstawiamy wykaz organizacji, którym przyznano dotacje.

WYNIKI KONKURSU „NIEPODLEGŁA 2018. FUNDACJA PZU Z KULTURĄ”

Numer wniosku Nazwa wnioskodawcy Tytuł projektu
13/WKK/2018Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom Niepełnosprawnym "Możesz więcej""Możemy jeszcze Więcej"
50/WKK/2018Stowarzyszenie "Nasza Szansa" w Nagoszewce DrugiejOtwarci na kulturę
55/WKK/2018Stowarzyszenie ImpresjaOpowiem Ci o Zniewolonej i pokażę Niepodległą
58/WKK/2018Stowarzyszenie Moc Radości w JodłówceKULTURA??? Niezła sztuka!!!
62/WKK/2018Stowarzyszenie Rozwoju Obszarów Wiejskich PodlasieŚladami historii - wycieczki patriotyczno-edukacyjne
69/WKK/2018STOWARZYSZENIE ROZWOJU MŁODZAW - NASZA PRZYSZŁOŚĆDOTKNIJ KULTURY - NIE SPARZYSZ SIĘ
76/WKK/2018Stowarzyszenie Na Rzecz Szkoły w ProszeniuKulturalnie Aktywni
77/WKK/2018STOWARZYSZENIE SZKOŁA SZTUK WALKI I SAMOOBRONY KOBRAZ kulturą za pan brat
80/WKK/2018Stowarzyszenie STO2"Imiona Wolności"
91/WKK/2018Towarzystwo Przyjaciół Huty KomorowskiejKultura "Dziś-jutro-pojutrze" w Hucie Komorowskiej
92/WKK/2018Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Jaksice"My - Dzieci Niepodległej"
111/WKK/2018STOWARZYSZENIE PRZYJACJÓŁ PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 4 IM. KORNELA MAKUSZYŃSKIEGO W STRZEGOMIU "PRZYJACIELE CZWÓRKI"Mała ojczyzna - wielka kultura!
115/WKK/2018Stowarzyszenie O UŚMIECH UCZNIA przy Szkole Podstawowej Nr 2 im. J. Korczaka w Błoniu"ODKRYĆ, ZOBACZYĆ, DOŚWIADCZYĆ NIEPODLEGŁĄ"
117/WKK/2018Stowarzyszenie Na Rzecz Wspierania Dzieci i Młodzieży Klub MamCoolturalnie z Niepodległą
119/WKK/2018Stowarzyszenie Nasze KaliskieDla Niepodległej z wysoką kulturą
122/WKK/2018Stowarzyszenie Szkoła Bez Barier"W drogę z Niepodległą"